Κλείστε τις περιττές επιχειρήσεις, θέατρα & αίθουσες τέχνης

Ερευνα, σύνταξη Αργυρώ Βώβου

O κυβερνήτης της  Ν.Υόρκης Andrew M. Cuomo, με ένα “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” έριξε τα θέατρα και τις αίθουσες τέχνης στο πυρ το εξώτερον. Σαράντα ένα θέατρα με χωρητικότητα πάνω από 500 άτομα έκλεισαν τότε και στράφηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες για τις αποζημιώσεις. Αυτές όμως οχυρωμένες πίσω από ψηλά γράμματα και πονηρές διατυπώσεις στα συμβόλαια τους γύρισαν την πλάτη και αρνήθηκαν λέγοντας ότι ποτέ δεν υποσχέθηκαν προφορικώς η εγγράφως τέτοιου είδους καλύψεις.  

Οι ομοσπονδιακοί φορείς αρνήθηκαν στον οργανισμό το δικαίωμα να λάβει ακόμη και την ελάχιστη αποζημίωση ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς εργασίας και επαγγελματικού χώρου αποζημίωσαν τον θεατρικό οργανισμό με ποσό που δεν είναι ικανό να καλύψει ούτε το ελάχιστο κομμάτι της οικονομικής ζημίας που επήλθε προκειμένου η επανάκαμψη του και η συνέχιση παραστάσεων να καταστεί εφικτή.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να εξασφαλίσουν την αποζημίωση που κρίνεται απαραίτητη για την κάλυψη των εξόδων και την ομαλή επανεκκίνηση των χώρων πολιτισμού που έχουν πληγεί οικονομικά εξαιτίας του Covid-19. Η άρνηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική κάθε ασφαλιστικού φορέα δεν έχει προβλέψει αποζημίωση για το καθολικό κλείσιμο θεάτρων και χώρων πολιτισμού εξαιτίας πανδημίας.

Ας παρηγορηθούμε λοιπόν στην Ελλαδίτσα μας που τα θέατρα έκλεισαν την ίδια μέρα και ακόμη δεν ξέρουν αν και πως θα ανοίξουν και πως θα λειτουργήσουν. Yπάρχουν και χειρότερα. Εγχώριοι παραγωγοί, αιθουσάρχες και λοιποί θεατράνθρωποι ας δουν τι παθαίνει η θεατρική εταιρία Jujamcyn Theatres, που διαχειρίζεται πέντε θέατρα στο Broadway  (με παραστάσεις σαν το Mulin Rouge, the book of Mormon, Hadestown κλπ) και βομβαρδίζει με μηνύσεις και αγωγές τους ασφαλιστές της που αρνούνται να την αποζημιώσουν για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια  αναγκαστικού κλεισίματος λόγω του COVID. Δικαιολογία:  δεν υπήρχε «άμεση σωματική απώλεια ή ζημία», κανένα κτήριο δεν υπέστη ζημιά και καμία πολιτική αρχή δεν απέκλεισε την περιοχή που βρίσκονται τα θέατρα. Αντιθέτως τα Jujamcyn theaters υποστηρίζουν ότι η πανδημία του covid προκαλεί σωματικές απώλειες, και ζημιά στα κτήρια (που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις αρχές του 2021) μια που ο ιός μπορεί να προσκολληθεί στις επιφάνειες για μέρες και να παραμείνει στον αέρα μέσα στα κτίρια για ώρες.

Αυτά συμβαίνουν στον κόσμο όταν οι πολιτικοί άρχοντες σε κατατάσσουν στους περιττούς.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x