Οι μικροί άνθρωποι της Zofia Ryder

Η Zofia Rydet ήταν Πολωνή φωτογράφος. Διαφεύγει της προσοχής μας όπως και πολλά άλλα πράγματα που αξίζουν, ενώ προσέχουμε και θυμόμαστε πράγματα που με μία λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν σκουπίδια. Ας αφήσουμε την γκρίνια όμως και ας μιλήσουμε για την Zofia ίδια.

Όσο ζούσε (γεννήθηκε το 1911) σ΄ όλη της ζωή υλοποίησε δύο όλα κι όλα project αλλά γιγάντια. Το πρώτο ήταν ότι φωτογράφιζε παιδιά και έκανε μία έκθεση μ’ αυτά το 1961 με τίτλο «Little Man». Πίστευε ότι τα παιδιά παρ΄ όλη τη μικρή ζωή τους έχουν κακές και καλές εμπειρίες όπως και οι μεγάλοι και ότι αυτές οι εμπειρίες αποτυπώνονται στο πρόσωπό τους. Τα παιδιά έλεγε επηρεάζονται πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε από τις πολιτικές εξελίξεις και τα κοινωνικά γεγονότα. Η επόμενη και τελευταία δουλειά της ήταν το «Sociological record”. Πρόκειται για την μανιακή επιθυμία της να φωτογραφίσει το εσωτερικό κάθε Πολωνικού σπιτιού. Ξέροντας πόσο ουτοπικό είναι αυτό, κατάφερε μέχρι το θάνατό της (1997)  να μαζέψει 20.000 φωτογραφίες, οι περισσότερες των οποίων είναι ανέκδοτες. Είναι η φωτογράφος που αποτύπωσε σε φιλμ την κατάσταση της σοσιαλιστικής Πολωνίας καλύτερα από κάθε άλλο.  

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες της και θαυμάστε την δραματικότητα που κατάφερε να αποτυπώσει καθώς και τις εικαστικές επεμβάσεις της σε μαύρο-άσπρο. 

www.fundacja Zofii Rydet

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x