Ο χρόνος παγιδεύεται με μινιατούρες.

Αν η όποια παράδοση θέλει την τέχνη να ταυτίζεται με τα 4 έτη άοκνης εργασίας και τις 300 μορφές που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα ή τα 70 μέτρα και τους 2.200 ιππείς της ταπισερί της Μπαγιέ, τότε η πλήρης ανατροπή των καλλιτεχνικών και κοινωνικών κεκτημένων του τελευταίου έτους έδωσε έμπνευση στην Pallant Gallery του Chichester της Μεγάλης Βρετανίας για ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό κάλεσμα. Σε μια, λοιπόν, περίοδο όπου ο χρόνος μοιάζει να διαστέλλεται και να συστέλλεται αυτοβούλως και ερήμην μας, η Pallant Gallery κάλεσε σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Damien Hirst, Edmund de Waal, Grayson Perry, John Akomfrah and Rachel White read να δημιουργήσουν έργα μινιατούρες τα οποία και θα αποτελέσουν αντικείμενο μίας ολόκληρης έκθεσης με το άνοιγμα του μουσείου στα τέλη Μάϊου.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει, λοιπόν, μεταξύ άλλων έναν πίνακα ζωγραφικής 13 εκατοστών, ένα βάζο 6 εκατοστών και ένα πορσελάνινο λευκό μπολ -μόλις- 2 εκατοστών.

Ο διευθυντής της γκαλερί δηλώνει πως με την έκθεση επιχειρεί να παγιδεύσεις τον χρόνο που (μας) πέρασε ανεπιστρεπτί. Ενώ, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δηλώνουν πως βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να εκφραστούν δημιουργικά μέσα στα εναπομείναντα τετραγωνικά ενός σπιτιού που έμοιαζε εδώ και ένα χρόνο να έχει χάσει την όποια καλλιτεχνική του χροιά και να έχει μετατραπεί σε παιδική χαρά ή σε εργαστήριο παρασκευής ψωμιού, pancakeή ριζότου με μανιτάρια.

Κι αν, λοιπόν, οι πανδημίες κι οι επιδημίες αγνοούν και προσπερνούν θάλασσες και σύνορα, η τέχνη απαντά περήφανη και αειθαλής ότι εκείνη ξέρει να το κάνει καλύτερα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x