Falling-water house του Frank Lloyd Wright

Μίκα Πανάγου, Ιούλιος 2021

 

Το Falling water δεν είναι δυνατόν να ανήκει σε κάποιον. Είναι ένα έργο του ανθρώπου για τον άνθρωπο και όχι έργο ενός ανθρώπου για ένα άλλον. Στα τόσα χρόνια από τότε που χτίσθηκε έγινε ακόμη πιο διάσημο και θαυμαστό. Ένα παραδειγματικό τετράδιο-εργασίας της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στα καλύτερα της. Αυτή του η δυναμικότητα, το κάνει να είναι  ένα δημόσιο αγαθό και όχι μία ιδιωτική απόλαυση”     – Edgar Kaufmann, jr.

Είναι η μόνη δουλειά του Wright  που έχει περιέλθει σε δημόσια ιδιοκτησία με όλο του το περιβάλλον , τα έργα τέχνης και τα πρωτότυπα έπιπλα σχεδιασμένα από τον ίδιο, όλα στην πρωταρχική τους μορφή.
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως αριστούργημα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Εκφράζει την αρχιτεκτονική τόλμη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι χτίσθηκε το 1936 και είναι ένα θαύμα καινοτομίας πλήρως ενταγμένο στο περιβάλλον του  τοπίου. Βρίσκεται στο  Mill Run των Ηνωμένων Πολιτειών στο φυσικό πάρκο Bear Run, όπου ρέει ένα ρυάκι στα 1298 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το οικοδόμημα είναι μία φόρμα τόσο σταθερή που όμως δείχνει να ίπταται πάνω από τον καταρράκτη. Οι μηχανικοί του έργου ήταν ο Mendel Glickman και ο William Wesley Peters.  
Το 1991 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ανακήρυξε το έργο αυτό ως  “το καλύτερο έργο της Αμερικανικής αρχιτεκτονικής όλων των εποχών “. Ήταν ένα από τα δέκα κτήρια του αρχιτέκτονα που προτάθηκαν για τον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της  Unesco to 2015 και τελικά εντάχθηκαν στον κατάλογο το 2019.
Κατασκευάστηκε ως παραθεριστική κατοικία για τους ιδιοκτήτες Edgar και Liliane Kaufmann.  Επιθυμία τους ήταν το σπίτι να βρίσκεται απέναντι από τον καταρράκτη. Ωστόσο, ο Wright αποφάσισε με δική του πρωτοβουλία να ενσωματώσει το σχέδιο του κτιρίου στον καταρράκτη, έτσι ώστε να γίνει μέρος της ζωής του Kauffmann. Ο σχεδιασμός δημιούργησε πολλές διαφωνίες του Kaufmann και του Wright. O Kaufmann συχνά αμφισβήτησε τη δομική ακεραιότητα των φιλόδοξων προβόλων(εξώστες).
Ο γιός του όμως παραδέχθηκε δημόσια ότι  Στο Fallingwater, ο Ράιτ συνέλαβε την τέλεια ουσία της επιθυμίας μας να ζήσουμε με τη φύση:  να κατοικίσουμε σε ένα δάσος και να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας μέσα στη φύση.”  – Edgar Kaufmann, jr.

Ο Edgar J. Kaufmann, Sr. και η οικογένειά του εκτιμούσαν την ηρεμία και την ομορφιά των βουνών της νοτιοδυτικής Πενσυλβανίας. Ταξίδευαν τακτικά από το Pittsburgh  στο Fayette County, Pa για να ξεφύγουν από το καυσαέριο , να κολυμπήσουν και να περάσουν τον χρόνο τους στους κολπίσκους και τα ρυάκια του νομού απολαμβάνοντας την φύση. Ήθελαν να χτίσουν ένα σπίτι σε αυτό το μέρος.
Το 1935, ο Frank Lloyd Wright σχεδίασε το ορεινό καταφύγιο τους, το Falling water, πάνω από τον καταρράκτη και τον κολπίσκο που είχε αγαπήσει η οικογένεια.

Οι Kaufmanns γνώρισαν και προσέγγισαν το έργο του West Pennsylvania Conservancy πρώτη φορά το 1951 όταν το Edgar J. Kaufmann Charitable Trust και το Conservancy συμμετείχαν στην εξαγορά της Ferncliff  Peninsula.Τον Οκτώβριο του 1963 το Falling-water έγινε δωρεά στο West Pennsylvania  Conservancy.  Σ’ αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά περιλαμβάνονται 469 στρέμματα γύρω από το Fallingwater και το άγριο και όμορφο Bear Run. Το Bear Run Nature Reserve είναι μια περιοχή με μεγάλη φυσική ποικιλομορφία με εκπληκτικές εκτάσεις από ψαμμίτη Pottsville. Έχει σημαντική υδρόβια και ζωική ζωή, πέστροφες, πολλά πουλιά, μαύρες αρκούδες και bob-cats.

Ο Ράιτ περιέγραψε το αρχιτεκτονικό του στυλ ως «οργανικό» – σε αρμονία και πλήρη ένταξη με την φύση. Παράλληλα, αυτή η εξοχική κατοικία εκθέτει τόσα πολλά χαρακτηριστικά του φυσικού στιλ του Ράιτ και πολλές πτυχές του να περιγράφονται με όρους από τον αρχιτεκτονικό κίνημα του μοντερνισμού.

Η κύρια κατοικία εκτείνεται  σε 495 τετραγωνικά μέτρα (εσωτερικό 268 m² -εξωτερικό 227 m²) – ενώ ο ξενώνας χρησιμοποιεί 158 τετραγωνικά μέτρα.Το σπίτι βρίσκεται πραγματικά χαμηλά στην κοιλάδα κυριολεκτικά πάνω στο βράχο και έχει μεγάλες βεράντες (εξώστες), να προεξέχουν και κρέμονται ακριβώς πάνω από τα τρεχούμενα νερά. Υπάρχουν παράθυρα και γυάλινες πόρτες, με στενά ατσάλινα στηρίγματα μεταξύ τους που περιβάλουν το σαλόνι. Υπάρχουν επίσης παράθυρα από το πάτωμα μέχρι την οροφή και στα τρία επίπεδα κτίσματος. Το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού είναι κατασκευασμένο από πέτρα.

Υπάρχουν έντονες οριζόντιες και κάθετες γραμμές στο σχεδιασμό του σπιτιού που προσομοιάζουν με τις οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές στα πετρώματα και στα άλλα φυσικά χαρακτηριστικά. Ετσι η χρωματική του παλέτα περιορίστηκε σε δύο χρώματα: μια ελαφριά ώχρα για το σκυρόδεμα και το χαρακτηριστικό Cherokee κόκκινο στα μεταλλικά στοιχεία (Σήμα κατατεθέν του Αρχιτέκτονα).Ο καταρράκτης ακούγεται παντού στο σπίτι. Ο Ράιτ ήθελε να υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εικαστικά και ακουστικά

Το αρχικό σπίτι περιλαμβάνει δωμάτια επιπλωμένα από τον ίδιο τον Wright, με ένα ανοιχτό σαλόνι και μια μικρή κουζίνα στον πρώτο όροφο και τρία μικρά υπνοδωμάτια που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο. Ο τρίτος όροφος ήταν η τοποθεσία της μελέτης και του υπνοδωματίου του Edgar Jr, του γιου του Kaufmann

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x