Αβάστακτη ελαφρότητα του Χόλυγουντ και οι LGBTQ ταινίες

Με την Αμερικανική κοινωνία να δείχνει να μπορεί να ξεφύγει από έναν Τραμπισμό διαρκείας και ουσίας, η κινηματογραφική βιομηχανία προσπαθεί να δείξει το φιλόξενο πρόσωπο της στην εκπροσώπηση μειοψηφιών και την έμπρακτη στήριξη της στην ανάγκη αποδοχής τους από το σύνολο της κοινωνίας.

Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της φετινής πανδημικής κινηματογραφικής χρονιάς, από τις (μόλις) 44 mainstream ταινίες που είδαν το «σκοτάδι» της κινηματογραφικής αίθουσας, 10 περιλαμβάνουν LGBTQ χαρακτήρες. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 4,6% από το αντίστοιχο του 2019 περιλαμβάνοντας, όμως, πολύ μικρότερο αριθμό ταινιών λόγω των συνεχών ακυρώσεων και αναβολών.

Ενώ, επίσης, ο χρόνος των χαρακτήρων αυτών εντός οθόνης αυξήθηκε σημαντικά. Το 80% των ταινιών με LGBTQ χαρακτήρες τους χάρισαν χρόνο που υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Ενώ, έως το 2019, ο χρόνος αυτός σπάνια υπερέβαινε τα τρία λεπτά.

Κι αν για πολλούς η πληθυσμιακή αυτή ομάδα αποτελεί μειοψηφία εκτός προσωπικών ορίων και συνόρων, η αναγκαιότητα για απόλυτη αναγνώριση της ελευθερίας έκφρασης και αρμονικής συνύπαρξης με το σύνολο της κοινωνίας παραμένει επιτακτική. Αν και το Χόλιγουντ δεν έχει αποτελέσει διαχρονικά φυτώριο καλών πρακτικών και προοδευτισμού ας ελπίσουμε πως η συγκυρία αυτή δεν αποτελέσει πανδημική σύμπτωση αλλά νέο ουσιαστικό ξεκίνημα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x